Блог

Ефикасната слънцезащита на сградите

окт. 4, 2016 | Полезно

Три основания да я планираме правилно

Летните горещини неистово ни карат да търсим прохлада под сенките навън и сполучливо да засенчваме прозорците на помещенията където работим и живеем. Точно сега оценяваме огромната роля на дърветата по нашите улици, в парковете и кварталните градинки. В това отношение Бургас и повечето ни градове и села добре са планирани и озеленяването трябва да е все така постоянна грижа. Дали обаче сполучливо умеем да засенчваме големите прозорци и витрини на съвременното модерно жилище и на обществените сгради? Внимателният поглед и сравнението с европейските страни показват, че ние по-скоро хаотично и често не рационално монтираме не най-подходящия вид щори или други средства, обикновено от вътрешната страна на прозорците.

Добре познатите ни вътрешни щори с десетките им разновидности на модели и цветове създават уют и красота в помещенията. Те обаче спират слънчевата светлина до 10-12 % и поради нагряването на стъклата отвън незначително ограничават повишаването на температурата в помещенията. При засенчването на прозорци и витрини с различните модели сенници и тенти може да се постигне до 10 процента хладина, но не навсякъде и не винаги това е гарантирано. Доказано най-ефективната слънце защита на прозорци, витрини и полуоткрити тераси се постига с външните щори в трите им разновидности:

Ролетните, обикновено са бели от пвц материал или от алуминий в различни цветове с полиоританов пълнеж за по-добра изолация; от началото на 90-те години в Бургас и региона все по-често са прилагани в домове и офиси и се ползват с над 95% одобрение от потребителите; в някои от старите къщи на Бургас още има работещи подобни дървени щори от 40-те години на миналия век;

Ламелните щори малко са познати у нас, изработвани от алуминий и други сплави в различни цветове, като в европейските страни над 50 на сто от офисите, болниците и училищата вече се оборудвани с такъв тип щори;

Ролковите слънцезащитни пана Reflector от специални полупрозрачни (мрежести) материи в няколко основни цвята са най-съвременното слънце защитно съоръжение, прилагано в модерните офис сгради и най-вече при тези с външни стъклени фасади.

Посочените три вида външна слънцезащита е най-ефикасна защото предотвратява директното нагряване на стъклата и по този начин се оптимизира температурата в помещенията до над 30% през лятото и до 10 на сто през студените дни, което подобрява работата на климатичните системи и снижава енергийните разходи на помещенията и сградите като цяло.Друго предимство на външната слънцезащита и особено на ролетните щори е предпазването на дограмите от ерозиращото действие на температурните промени. Своевременно планираната външна слънцезащита и особено нейната автоматизация за дистанционно управление освен, че подобрява нашата жизнена и работна среда, но в комбинация с външното саниране на сградите и добре подбраните вътрешни слънцезащитни средства повишават с около 50 на сто енергийната ефективност на сградите и отделните помещения. Това особено важи са собствениците на стотиците домове, които се обновяват чрез националната програма за безплатно саниране. Сполучливо допълване с ефикасни слънцезащитни средства след санирането би довело до този резултат.

За съжаление и в тази програма, и в цялостното инвестиционно и архитектурно проектиране на сградите у нас слънцезащитата като фактор за енергийната ефективост не се планира своевременно или изцяло се пренебрегва, което води и до нейното оскъпяване чрез поставянето й „на парче“ в последствие при късно осъзната нужда. Показателен пример са липсата на специални ниши в прозорците за ролетните щори, което е въведено като норма в другите страни. Или отсъствието на крепежни елементи при стъклените фасади, върху които само ламелните щори или ролетните мрежи са решение за офиси, прожекционни салони или операционни зали в болници, например. Показателен случай за неефективна слънцезащита са и набързо обновените фасади на училища и детски градини у нас. А именно в такива сгради с високо енергийни разходи добре планираната слънцезащита би довела до тяхното намаляване. Да не говорим за комфорта, практическите удобства и възпитателния ефект, които очевидно не се калкулират в понятията „качество и ефективност“ поради вечното оправдание „недостатъчно финансиране“.

Не можем обаче с недостига на пари да обясним най-важната причина за липсата на разумно планиране и своевременно поставяне на така необходимата слънцезащита, а именно – отсъствието й като учебна дисциплина и практическо прилагане в нашата образователна система. Как тогава ще изучават подрастващите новостите в една такава професия, камо ли да очакваме откриватели и рационализатори за технологично обновление на всевъзможните системи за енергийна ефективност? Не формира ли училището любознателност, познания и практически умения в определена професия все едно напразно си харчим парите за общо обучение и за формална слънце защита на учебните кабинети.
Малцина знаят, че на пазара вече се предлага специална полупрозрачна двулицева материя inflector за вътрешно инсталиране на прозорци – в рамки или като вертикални и ролкови щори. През лятото сребристата страна отразява 65% от слънчевата енергия обратно навън през стъклата, а през зимата тъмната й страна изпълнява ролята на пасивен соларен колектор, сребристата задържа вътрешната топлина и така спестява до 40% от консумацията на енергия. Важно е, че изработването на тези продукти е базирано в Бургас. Нима изучаването на подобни иновативни решения не би било достойно за нашите училища?

Най-важният съвет, който заслужават потребителите: не се доверявайте на случайни „майстори“, които ви обещават евтини щори. Защото често те излизат скъпи. Доверете се на фирми с опит, където ще получите добра консултация за подбор на най-ефикасната слънцезащита. Не само за днешния ден, но и за години напред, което ще оправдае направените разходи. Оценявайте ги като полезна инвестиция, а не като принудително похарчени пари.

Последни новини

На вниманието на читателите на сайта от столицата

На вниманието на читателите на сайта от столицата

От 7 май 2024 г. в София започва работа наш виртуален офис. На ваши запитвания относно продажба и монтаж на всички продукти, представени в сайта ще отговаря младият ни сътрудник ПЕТЪР КИРИЛОВ ЦОКОВ, тел. 0878 801 133. След консултации с него той може да ви гарантира...

повече информация
Нов модел цип-скрийн щора до 7 м в ширина

Нов модел цип-скрийн щора до 7 м в ширина

Представяме ви нов модел цип-скрин щора с впечатляващи размери за засенчване и ветрозащита на големи площи до 700 см в ширина и 400 см във височина. Това става възможно, благодарение на патентована технология  ZOOMTECH® technology, която не позволява огъване на вала...

повече информация
Нов модел пергола от Corradi

Нов модел пергола от Corradi

С новата си самоносеща пергола, Corradi спечели златен медал за иновация на тазгодишния международен панаир за слънцезащита R+T 2024 в Щутгарт. Системата с пентографско сгъване на плата, позволява с 40% по-добро прибиране на плата, много по-малък пакет, много добра...

повече информация